Baltā Truša dziesma

Droši vien tas nebūs nekāds pārsteigums, ja teikšu, ka Greisas Slikas dziesma “White Rabbit” ir manai sirdij viena no vistuvākajām kompozīcijām? Tātad, saku – tā ir. Un Jūs turpināt strādāt, it kā nekas nebūtu bijis.

Minētā meitene – Grace Slick (pilnā vārdā Greisa Barneta Vinga) šo dziesmu rakstīja savai grupai “The Great Society”, taču izpildīt to paguva tikai pāris reizes bez sevišķas nozīmes, un grupa jau tuvākajos mēnešos izjuka. Greisa tomēr neiemeta plinti krūmos, bet nodibināja citu grupu, kura tieši ar šo dziesmu (bet pēc tam, bez šaubām, arī ar citām) kļuva ļoti slavena un nozīmīga uz tā laika psihodēliskā roka skatuves un izcēlās arī leģendārā Vudstokas festivāla laikā. Protams, es runāju par “Jefferson Airplane”.

Neaizraušos te ar grupas vēstures izklāstu, to zinātāji jau zina un nezinātāji vienmēr var atrast internetā, hehe. Dziesma arīdzan ir skanējusi vietā un nevietā visdažādākajās filmās un šovos, un vēl itin dažādos veidos. Pieminēšu varbūt tikai pārīti, kas pašam liekas interesanti – piemēram, tieši šo dziesmu atskaņot nemitīgi pieprasīja suicidālais dr. Gonzo T. Giljema filmā “Fear and Loathing in Las Vegas” (dziesma skan arī filmas treilerī), tāpat tā saistīta ar atslēgmomentiem O. Stouna filmā “Platoon”, kas skar Vjetnamas kara tematiku. Starp citu, abās šajās filmās ir redzams Džonijs Deps – tikai, ja pirmajā no minētajām viņš ir jau slavas zenītā, tad otrajā Deps ir manāms tikai epizodiski kā nevienam nezināms smukulītis jaunkareivja lomā, nesot uz rokām gūstekņu bērniņus.

Katrā ziņā, dziesmas tekstam ir ciešs sakars ar Luisa Kerola nemirstīgo darbu “Alise Brīnumzemē”, kurā ne viens vien mākslinieks un autors saskatījis paralēli ar psihodēliskā roka vēsturei tik tuvo narkomānijas kultūru un garīgās pilvērtības sasniegšanas ideju – savā ziņā caur ķermenisko degradāciju.

To, cik reizes šī dziesma ir skanējusi multfilmu seriālā par Simpsoniem, atļauju Jums noskaidrot pašiem.

One Comment

  1. Pingback: WhiteRabbit » Blog Archive » Runājot par Alisi

Leave a Reply

Your email address will not be published.